Sunday, September 9, 2007

Sambal ikan pari

Ikan pari goreng sambal simple to cook.



You need stingray in big pieces and for today I had 4 of them.

Ingerdients to blend.

10 red chilis
6 garlics
1 inch blacan

Blend the ingredients as for me I do not remove the seed as the seed is good for your system.

A.
1. Heat 3 tablespoon of oil.
2. Tumis the blended ingredients till fragrant.
3. Add salt to taste and squeezed 3-4 limes.
4. Cooked till the sambal thicken and put aside.

B.
In another non stick frying pan cook the stingray with a bit of oil turning
them every few minutes till cooked or you can grill them in the oven.

When done pour the cooked sambal over it.
To be eaten with hot rice.

4 comments:

Lina said...

Kak Elle,

Menikam kalbu sungguh tengok Sambal Ikan Pari ni especially tang sambal tu...meleleh air liur kita kat sini heheh. Dalam kepala otak dok berangan nak masak Ikan Pari dah ni :-D

Kak Elle said...

Lina cepat cari ikan and masak ok...hehe

mº¿ºsh, brecht & nora said...

ya Allah Kak Elle, sungguh mengancam tengok sambak ikan pari, ni dah nak kena pi cari ikan pari kat sini sampai dapat, susah nak cari, kalau dapat pun, mesti mahal, tapi takpe, ni boleh makan special for bulan ramadhan, thanks for sharing all your wonderful recipe Kak Elle, next time datang Belgium atau berdekatan, bilang ok, kita boleh jumpa, makan ramai2 = ) (dengan Musliha sekali lah)

Kak Elle said...

mush issit?welcome to simple cooking home:)
takde ikan pari others pun bolih.