Serunding to go with sayur lodeh and lontong di pagi raya.
Membuat serunding kena sabar ye untuk mengoreng nya sebab mengambil masa yg panjang dgn api yg very very small kalau tak nampak lah hangus/hangit nanti:)
Ini serunding yg saya buat masa raya haji yg lepas.
Saya gunakan grated coconut yg bolih di beli di mana supermart skg masa nak raya ni kalau nak beli kelapa parut di pasar kena beratur panjang.
ingredients for grinding.
2 bawang besar
5-6 bawang puteh
3-4 serai
1 inchi lengkuas
2sudumkn udang kering
2 sudumkn ketumbar/jintan
1inchi blacan
satu kechil serbuk kunyit
2 sudumkn cili boh
2 packet grated coconut
asam jawa
daun kunyit/limau
1.Gaulkan barang2 yg di grind dgn kelapa parut
2.asam jawa di perah dgn air dan campur dgn adunan dia atas.
3.Garam dan gula ikut rasa masing2
Panaskan minyak dan goreng kan kelapa tadi dgn api yg sederhana sambil di mayang selalu takut hangus di bawah.
Daun kunyit/limau bolih di campur sekali.
Bila kelapa dah ringgan sedikit kechilkan api dan jgn lupa mayangkan hingga menjadi serunding.
Selamat mencuba.