Sunday, April 15, 2007

Carrot cake aka Lontong goreng

Ingredients untuk di tumis:crushed garlic,chili giling and sweet sauce.
Carrot cake di-potong dadu......carrot can be bought at any supermart under vegetarian section.
Upclose
Minced beef (di masak dulu jadi tak berair bila di tumis)and mixed veges.

The result hohoho........ garnish with fried onions and spring onion.
Carrot cake is easy to do and yummy to eat what I have here is my own version so it may differ to those you may know.
1.Tumis the garlic and chili paste
2.Add the minced beef and mixed vege.
3.Toss in the cut carrot cake and mixed well.
4.Add beaten eggs and salt to taste.
5.Pour the sweet sauce and stir well.
6.Garnish with fried shallots and spring onions.

9 comments:

maklang said...

sedap nampak....Atok Hakim's feberet tu kak

Kak Elle said...

maklang....

nanti I masak kan untuk atok and wan tapi ntah bila lah tu....untuk you and family juga nanti merajuk pulak.....haha

kak lady said...

kak elle...sedap nampaknya carrot cake tu...hehehe...

Kelmarin sya bagi lady carrot cake...yang dia buat...kek karot...memula terperanjat jugak kenapa carrot cake kak elle camtu...rupa2nya..lain bebenor...hahahha

Kak Elle said...

kaklady....

haha...sya punya english carrot cake ni melayu punya lontong goreng...tapi its actually chinese style lah.

loveujordan said...

sedapnya nampak dan senang jugak nak buat, nanti nak cuba , tq.

Kak Elle said...

Rina cuba lah kalau tak nak guna mince beef pun bolih,or just plain dgn eggs macam chinese jual tu.

Lina said...

Kak Elle,

Nak tanya apa tu carrot cake? Dibuat daripada nasi ke or kind of tofu?

Tq.

Kak Elle said...

Lina the carrot cake I bought is made of white radish.

Lina said...

Tq for the info Kak Elle. Nanti I nak cari kalo ada boleh nak cuba this recipe pulak :-)