Sunday, April 15, 2007

Taucu Telur

I think everyone knows how to do this easy dish but nevertheless I am putting it up in my dapur for those who don't:)

Main ingredients....big onions,garlic,lemon grass all sliced,red/green chili sliced into 2 chili paste and taucu.
Santan.
Fried tahu and boiled eggs.

Tadaaaaaaaaaa ....... tahu telur sudah siap pun sedap dimakan dgn nasi panas.
1.Tumis the onions,lemon grass and red/green chilis.
2.Add the chili paste and taucu sampai pecah minyak.
3.Pour in the santan and add 2 cups of water as you need a thick gravy.
4.Add the fried tahu and boiled eggs.
5.To individual taste you may add salt to taste but the taucu itself is saltish enough.

10 comments:

Mummy Rizq said...

tak pernah try taucu telur.. selama ni cuma guna ikan and no santan added. think shud try kak elle's recipe one day!

Kak Elle said...

mummy rizq....

cuba lah sedap:) kat sini I yg masak taucu telur org lain tak buat
or lagi satu kalau ada ikan goreng u pun bolih guna kan rempah ni untuk nya tapi cuma guna 1 sudu makan santan aje dah tu golek2kan ikan tu dlm rempah ni.

Zareda said...

Setakat yang zar tahu, taucu tu masin dan ada biji soya, memang sedaplah kalau masak taucu. Tapi taucu kak elle nampak pedas dan guna santan.. nampak sedap jugak..

Kak Elle said...

zareda...

betul tu bab tu taucu kena di tumbok kasar dan santan and cili buat dia uummmppppp bila di makan...hehe
cuba lah sedap tak bohong:)

david santos said...

Thanks for you work and have a good weekend

Kak Elle said...

david ...

thank you for coming tapi nape masuk kat dapur?nak masak ke?

Kaklong said...

salam,

Kak Elle, ni first time saya tau ada masakan ni :D.

oh ya, saya dah try msak daging masak ketumbar/jintan tu. saya suka rasanya. tp peliknya napa rupa masakan saya tu tak sama ngan Kak Elle tu ya? kalernya nampak lebih gelap, saya punya terang..ke saya ada tertinggal apa2 ingredient? oh ya, guna jintan manis atau putih atau both? tq..

lagi satu, saya dah buat sardin roll ngan cara rolling roti tu. barulah saya tau caranya nak buat sardin roll yg digulung kemas dan banyak gulungannya. tq lagi

Kak Elle said...

kaklong...

warna tu ikut berapa banyak chili kita tarok dan gula...tak semua org masak akan sama asal rasa sedap ok lah tu...guna both jintan.

sardine roll to senang dan kalau yr children suka hot dog bolih buat gitu juga.Potong separoh dah tu belah dua lagi ,roll kan dlm roti dan goreng macam buat sardine roll.

Lina said...

Hi Kak Elle,

I'm Lina from The Netherlands. I've been browsing your blog from Musliha's link.All of your recipes looks good to me. So I've tried the Taucu telur recipe and it turned out to be really SEDAP. Terima kasih sekali lagi for all the recipes and I would like to try all when I have free time hehehe :-)

Kak Elle said...

Lina sorry kak elle lambat baca tak tau u ada komen....thanks for trying the recipe and glad it turns out too.