Saturday, October 6, 2007

Serunding

Serunding to go with sayur lodeh and lontong di pagi raya.
Membuat serunding kena sabar ye untuk mengoreng nya sebab mengambil masa yg panjang dgn api yg very very small kalau tak nampak lah hangus/hangit nanti:)



Ini serunding yg saya buat masa raya haji yg lepas.

Saya gunakan grated coconut yg bolih di beli di mana supermart skg masa nak raya ni kalau nak beli kelapa parut di pasar kena beratur panjang.

ingredients for grinding.

2 bawang besar
5-6 bawang puteh
3-4 serai
1 inchi lengkuas
2sudumkn udang kering
2 sudumkn ketumbar/jintan
1inchi blacan
satu kechil serbuk kunyit
2 sudumkn cili boh

2 packet grated coconut
asam jawa
daun kunyit/limau

1.Gaulkan barang2 yg di grind dgn kelapa parut
2.asam jawa di perah dgn air dan campur dgn adunan dia atas.
3.Garam dan gula ikut rasa masing2

Panaskan minyak dan goreng kan kelapa tadi dgn api yg sederhana sambil di mayang selalu takut hangus di bawah.
Daun kunyit/limau bolih di campur sekali.
Bila kelapa dah ringgan sedikit kechilkan api dan jgn lupa mayangkan hingga menjadi serunding.

Selamat mencuba.



4 comments:

Anonymous said...

sorry...what do you mean by "mayangkan"?

-mummy-

Kak Elle said...

mummy...

mayang as keep stirring all the the time make sure equally so the kelapa will be balance in taste and colour....same as when you do kuih sagu "tepong kanji di mayang dgn api pelahan"

Anonymous said...

Thanks Kak Elle

I use the word "mayang" for 'fine slicing' macam mayang daun pandan for bunga rampai.

Good to know the other definition for mayang...

-mummy-

Kak Elle said...

mummy actually mayang ni sama ngan pusing2 like stirring:)

esok kak elle kena buta serunding ni untuk adik2 juga pakai nampak berjam-jam lah kena berdiri memamyangkan kelapa di kuali.